Sunday, July 29, 2018

EXCELLENT POST AND COMMENTS


EXCELLENT POST AND COMMENTS

Originally shared by ΓΗΣ ΠΑΙΣ ΕΙΜΙ

Ο κος ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ...
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ , ΜΠΡΑΒΟ !!!...
ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΓΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ !
(ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ !!!!! ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;).
Πάμε λοιπόν τώρα στα Συνταγματικά:

Τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης σύμφωνα με το Σύνταγμα;

Σημαίνει πτώση ή παραίτηση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο Πρωθυπουργός, όπως ως νομική υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 85 του Συντάγματος που ορίζει ότι:

«Tα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι Yφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Kυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων για την ευθύνη των Yπουργών. Σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή προφορική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους Yπουργούς και τους Yφυπουργούς από την ευθύνη τους».

Σύμφωνα με την ερμηνεία του κορυφαίου Συνταγματολόγου Δ.Τσάτσου, […ο καταλογισμός πολιτικής ευθύνης σε μέλος της Κυβέρνησης ή στην κυβέρνηση συλλογικά, είτε η ομολογία πολιτικής ευθύνης, συνεπάγεται την πτώση, την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως ως νομική υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 85 του Συντάγματος…] και ενεργοποιείται με το άρθρο 84, δηλαδή την κοινοβουλευτική διαδικασία παροχής ή μη ψήφου εμπιστοσύνης.

Πιθανότατα λοιπόν, εντός των ημερών και υπό την πίεση των καταστάσεων, θα πρέπει να αναμένουμε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν (κατ΄ αρχάς) σε ταχείες πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, δείτε το απόσπασμα από το Συνταγματικό Δίκαιο του Δ.Θ. Τσάτσου σελ 309 για το τί σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης:

No comments:

Post a Comment